STEG

OPIS SKAVTSKE SKUPINE CERKNO 1

Skavtska skupina Cerkno 1 ali poenoteno steg Cerkno 1 je pognal svoje korenine jeseni leta 1998. Ideja, da bi se tudi v Cerknem šli noro igro skavtstva, je najprej navdušila dva mlada fanta po imenu David B. in Franci J. (več o tem si lahko preberete v pismu zgodovina stega, ki ga je napisal David B.) Kaj kmalu sta okoli sebe zbrala še nekaj podobno mislečih deklet in fantov, ki so 25. oktobra 1998 v Lazcu dali prve Cerkljanske obljube.

S prvimi obljubami se je rodila tudi Cerkljanska rutica v barvah vijolične, bele in zelene, v nadaljevanju bolj podrobno:

 

 Vijoličasta podlaga: barva kamnine, ki jo najdemo v strugi reke Cerknice. Kamen je simbol trdnosti, vseeno pa ga v času voda preoblikuje. Taka je tudi naša skavtska skupina: trdna v prijateljstvu, pa vseeno dovzetna za oblikovanje in rast na naši poti.

Bela obroba: predstavlja sneg, ki ga je vsako zimo v naši okolici veliko. Predstavlja čistost, eno izmed skavtskih vrlin.

Zelen trikotnik: predstavlja hribovje, ki obdaja našo kotlino, posebno pa Porezen, naš najvišji vrh. Zelena barva pa ne simbolizira le narave, ampak tudi igro življenja skavtinj in skavtov, ki jo povezuje skavtski duh.

Sprva je cerkljanski steg sestavljala četa in klan, ter seveda skvo (skupnost voditeljev). Prvo skavtsko leto 1998/1999 je bilo v znamenju prvih obljub, prvih aktivnostih po vejah, prvih poletnih taborov po vejah … ter na koncu skavtskega leta prvi slovenski tabor voditeljev VIHAR UPANJA, ki so se ga udeležili tudi naši voditelji.

V začetku naslednjega skavtskega leta 1999/2000, natančneje 24. oktobra 1999 v Cerknem, so se zgodile najbolj množične obljube v Cerkljanskem stegu, saj je obljubo dala večina takratnih izvidnikov in vodnic ter popotnikov in popotnic. Na državni in lokalni ravni, sta leto zaznamovala dva dogodka: praznovanje 10-letnice ZSKSS in Marmeljada v Postojni.

 

Leto 2000/2001 je bilo za klan prelomno, prvič so se podali na poletni tabor čez mejo in sicer v Assisi. Ob koncu poletja 2001 pa so se udeležili srečanja vseh slovenskih popotnikov in popotnic BRIGA ME v Novem mestu. Tudi četa je tega leta beležila pomemben dogodek, saj so se prvič povsem sami odpravili na poletni tabor v Strlice nad Podkrajem.

Poleg stalnih aktivnostih v letu 2001/2002 (zimovanja - Bela, Hleviše; poletni tabori – Begunje pri Cerknici, Triglav) je bila zelo pomembna za cerkljanski steg LMB – Luč miru iz Betlehema. Saj je bil za slovenskega nosilca plamena miru izbran skavt iz cerkljanskega stega – takratni izvidnik Rok Ozebek. Konec skavtskega leta pa je steg zaključil z udeležbo na srečanju vseh primorskih skavtinj in skavtov - Marmeljado v Ankaranu.

 

V skavtskem letu 2002/2003 se je četa še posebej izkazala, saj je za Materinski dan organizirala prireditev svojim mamam. Drugače pa smo bili tega leta zelo aktivni, četa je zimovala na Obali, natančneje v Sečovljah, poletni tabor je preživela v osrčju Soške doline – v vasi Volarje. Klan se je potepal do sedaj najdlje, bili so v Lurdu, Santiagu in Fatimi. Še prej pa smo vsi v stegu združili moči in ob zaključku skavtskega leta osvojili našega očaka Porezen, ki ga nosimo tudi v rutici.

 

Cerkljanski steg je v leto 2003/2004 zajadral s težkim pričakovanjem praznovanja 5. rojstnega dne. Obletnico smo praznovali v Otaležu, in sicer 22. in 23. novembra 2003, kamor so bili povabljeni vsi, ki so bili kakorkoli povezani z našim stegom.

 

Volčiči in volkuljice so si leto 2004/2005 še posebej močno zapomnili, saj je z novim skavtskim letom tudi ta veja dobila prostor v cerkljanskem stegu. Poleg veje VV, pa je na novo zaživel tudi NOPP - noviciat popotnikov in popotnic. Na sploh je bilo leto v znamenju »novega in prvega« Prvič je bila tudi organizirana AKCIJA ZBIRANJA STAREGA PAPIRJA, ki je sedaj postala že tradicionalna. SKVO se je udeležil tudi smučanja, tako so zimske radosti uživali v Franciji. Omembe vredno pa je tudi praznovanje 15-letnice ZSKSS, ki smo se ga udeležili tudi predstavniki našega stega.

 

Cerkljanski steg je v letu 2005/2006 postal še bolj razpoznaven v ZSKSS, saj smo jeseni 2005 organizirali državno srečanje voditeljev VV v Cerknem. Ob koncu skavtskega leta, avgusta 2006, se je del cerkljanskega skvo-ja udeležil drugega slovenskega srečanja voditeljev GLEJ DALEČ v Retečah pri Škofji Loki.Skavtsko leto 2006/2007 je bilo v celoti v znamenju praznovanja 100-letnice skavtstva. Ta dogodek smo praznovali v Ljubljani 1. avgusta 2007, kjer so cerkljanske barve zastopale vse tri veje. V senci tega svetovnega dogodka, so se skozi leto zvrstile za steg pomembne in tudi že tradicionalne akcije: v božičnem času LMB, spomladi akcija zbiranja starega papirja, skupni začetek in konec skavtskega leta. Vstop v poletje in hkrati uvod v poletne tabore pa je zaznamovala Marmeljada v Idriji.  

 

Verjetno si bomo vsi skavti leto 2007/2008 zapomnili po prvem slovenskem skavtskem taboru JAMBOREE, ki je potekal od 19. julija pa do 3. avgusta 2008 v Podturjaku pri Ljubljani. Dogajanje v stegu pa so poleg zimovanj, izhodov, akcij… zaznamovale, v začetku julija izpeljane, STEGOVSKE obljube, ki smo jih izvedli v Šebreljah pri sv. Juriju, zavetniku skavtov.

 

Sk. leto 2008/09 je bilo za steg Cerkno 1 v vseh pogledih prelomno.

Začelo se je v začetku meseca novembra 2008, ko smo steg Cerkno 1 imeli čast gostiti jesenski SVET ZDRUŽENJA, ki je potekal dva dni v OŠ Cerkno. Nadaljevalo se je s težko pričakovanim, velikim, norim dogodkom – praznovanjem 10-LETNICE STEGA CERKNO 1! Dogodku primerno smo praznovali kar dva dni, začenši v Cerknem in zaključkom v Otaležu. Leto se je končalo z gostovanjem srečanja vseh Primorskih skavtinj in skavtov – MARMELJADE na domačih Cerkljanskih tleh.

Ne smemo pa pozabiti, da je skozi leto doganjanje v stegu potekalo po ustaljenem ritmu – redna srečanja, zimovanja, akcije…

 

Skavtsko leto 2009/2010 je bilo umirjeno in posvečeno vrlinam pravega skavtstva. Novost je bila že takoj na začetku, ko se je ponovno vzpostavilo noviciat popotnikov in popotnic. Vse štiri veje so aktivno preživele celotno leto zagotovo se pa bo leto 2009/2010 zapomnilo po tem da je bila Petra O. izbrana za nosilko plamena Luči miru iz Betlehema. Po tem, da je župnik Jože J. dal skavtsko obljubo, po obisku Mirana Stanovnika, po nepozabnem bivakiranju izvidnikov in vodnic ter po norih zimovanjih in še bolj norih poletnih taborih, o katerih pa lahko več izveste iz novic oziroma v galeriji.

 Cerkljanski skavti smo vedno pripravljeni na nove izzive…

 

OPIS ZASTAVE

Gre za preprosto, shematično ponazoritev krajine katere del naš steg je. Tako preprosta zasnova zastave želi predstaviti delovnega cerkljanskega kmeta, ki se veseli življenja kot takega  in je vesel izzivov, ki mu jih to prinaša. Igra štirih krivulj ponazarja našo najvišjo goro Porezen, ki se pozimi cela ovije v snežno odejo. Od nje stekajo linije – sneg  se topi in tako nastajajo kapljice, potoki in končno široke reke, ki so razgibale in členile površje, ki je danes polno številnih grap, sotesk, dolin in  cerkljanske kotline. Uporabljene so barve naše rutke, ki že same po sebi nosijo velik pomen, tu pa zelena dobi še pomen zelenega travnika in številnih pašnikov, ki jih najdemo po cerkljanskih hribih. Hkrati pa prav oblika krivulj in razporeditev barv kažeta igrivost, gostoljubnost in pripravljenost cerkljanskega skavta, da svojo dobro voljo ponese tudi drugam.